Поскок пронађен на Бежанијској коси

0
133
Аутор фотографије: Драган Боснић /Поскок
Аутор фотографије: Драган Боснић /Поскок

Дана 09.05.2024. године Заводу за заштиту природе Србије пријављен је налаз заштићене врсте отровне змије поскок (Vipera ammodytes) од стране службе зоохигијене Ветерине БеоградЈединку поскока су испред улаза у стамбену зграду на Бежанијској коси приметили станари, дан раније 08.05.2024. године у предвечерњим сатима, након чега су позвали зоохигијену Ветерине Београд. Брзом акцијом службеника зоохигијене јединка поскока је ухваћена и збринута у просторијама Ветерине Београд.

Стручни сарадник Завода, Марко Дивац је по позиву Ветерине Београд преузео јединку поскока, која је касније збринута у Институту за вирусологију, вакцине и серуме ,,Торлак“.

Наглашавамо да на територији града Београда не живе отровне врсте змија. Претпоставља се да је јединка поскока случајно довежена аутомобилом, након првомајских и ускршњих празника, из дела Србије где је ова змија присутна. Ареал поскока обухвата територију Србије јужно од Саве и Дунава.

Овим путем се захваљујемо службеницима зоохигијене Ветерине Београд на брзом реаговању и спречавању потенцијаних повреда и тровања станара зграде.