Обележено 76 година рада Завода за заштиту природе Србије

0
68
Ауторка фотографије: Јелена Ковачевић / Обележавање 76. година Завода за заштиту природе Србије

У сусрет рођендану Завода за заштиту природе Србије (30. априла), обележили смо 76. година свога рада, као и Дан Планете. На прослави окупили смо бројне представнике министарстава, управљача заштићених подручја, градских и општинских институција, туристичких организација  и других установа и организација релеватних за заштиту природе.

Свечаност је отворила Марина Шибалић, в.д. директора Завода, истакавши да је „навршено 76 година институционалне заштите природе, која је почела 1949. године заштитом Велике и Мале Рипаљке код Сокобање, да би данас Србија имала 473 заштићена природна добра различитих категорија. Циљ је да до краја 2024. године 10% територије Србије буде заштићено. Сви смо свесни колико су природа и заштита животне средине значајни за живот човека, рад и опстанак. Велики изазов је очувати и оплеменити животне вредности. Уз подршку Министарства за заштиту животне средине, партнера и управљача радимо на унапређењу природних вредности и природних бисера, јер Србија је препуна природних бисера. Посебан изазов нам је едукација – од најмлађих до оних којима екологија није примарна делатност“, поручила  је Шибалић.

Овим поводом др Драгана Остојић, начелница Одељења за заштићена подручја представила је резултате истраживања у претходним годинама, која су у протеклој години резултирала заштитом седам нових природних добара,  и то три споменика природе: Вражји камен – Просечник, Дубочка пећина – Гаура Маре и Мроњски вис и четири предела изузетних одлика: Цер, Ада Циганлија, Клисура реке Ђетиње и Варденик. „Њиховом заштитом  допринело се повећању површине под заштитом, која сада износи 8,62% територије“ истакла је Остојић.

Прослава годишњице Завода, била је и прилика да в.д. директора Марина Шибалић, уручи дипломе запосленима који ове године славе 20 година рада у Заводу.

У оквиру пратећег програма припремљена је изложба о новим заштићеним подручјима у 2023. години на основу стручног предлога и студија заштите Завода за заштиту природе Србије. Такође, најављен је и почетак новог едукативног пројекта Завода у сарадњи са Blue Cow List и представљена прва интерактивна друштвена игра овог пројекта „Топчидерски парк – авантуристичка потрага“ – са циљем промовисања природних и културних вредности.