Проглашене најбоље фотографије на конкурсу “Вики воли земљу 2023”

0
138

У оквиру изложбе Глас природе75 година рада Завода за заштиту природе Србије, у Галерији наука и техника САНУ, 24. августа 20203. године проглашени су победници фото-конкурса заштићених природних добара, под називом Вики воли Земљу 2023.

Жири је изабрао десет најбољих радова. У раду стручног жирија поред представника Завода за заштиту природе Србије Срђана Маринчића, учествовали су сликар и професор културе Зоран Милићевић, администратор Википедије Марко Лилић, и др Оливер Фојкар из Покрајинског завода за заштиту природе

По оцени жирија за победника овогодишњег фото-конкурса Вики воли земљу у Србији је проглашена фотографија Дивљи коњи на Столовима, аутора Милоша Крстића. Друго место добила је фотографија Медарице у Земуну, аутора Ивана Буквића, док је треће место освојила фотографија Шаренило Војводине, аутора Марка Декића.

Посебну награду за најлепшу фотографију строго заштићене врсте, доделио је и жири Завода за заштиту природе Србије, у чијем саставу су били: Милош Радаковић, Иван Меденица и Ивана Јовановић. Најлепшу фотографију са простора Војводине, прогласио је жири Покрајинског завода за заштиту природе кога су чинили: Станко Косовац, Дарко Тимотић и др Оливер Фојкар. Обе фотографије дело су аутора Ивана Буквића.

Награђени су и појединци за најлепшу макрофотографију, за највише послатих фотографија, као и највише фотографија различитих заштићених подручја.

Kонкурс је трајао 15. маја до 9. јула, а више од 80 учесника, професионалних фотографа, ентузијаста и љубитеља природе послало је укупно 2.705 фотографија, што је највише у досадашњим такмичењима у Србији. Одабраних 10 најбољих фотографија овогодишњег конкурса Вики воли земљу 2023 у Србији, наставиће даље такмичење на светском нивоу.

Фото-конкурс Вики воли Земљу (Wiki Loves Earth) је међународно годишње фото-такмичење које се одвија у 26 земаља, на коме учесници шаљу фотографије заштићених подручја своје земље.