Радионица о рису у интерактивној учионици Националног парка „Ђердап“

0
181
ris
Аутор фотографије: Драган Боснић

Крајем децембра 2023. године, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије учествовали су у организацији радионице о рису, у интерактивној учионици која се налази у седишту ЈП Националног парка “Ђердап” у Доњем Милановцу. Учесници на овој радионици били су ученици другог разреда основне школе из Мајданпека.

Предавање о рису на простору Ђердапа, одржале су сараднице ЈП Националног парка “Ђердап”, андрагошкиња Марија Миленковић Србуловић и биолошкиња Сара Станковић. Ученици основне школе из Мајданпека имали су прилике да сазнају о животу риса на простору Ђердапа, о карактеристикама врсте, њеном угроженошћу и важности станишта риса за Ђердап.

Посебан акценат је стављен на причу о проналаску повређеног мужјака риса кога је повредио аутомобил на Ђердапској магистрали. Захваљујући успешној акцији стручњака за заштиту природе, мужјак риса стар између пет и седам година, након неколико месеци опоравка у ЗОО врту Бор где му је указана ветеринарска помоћ, почетком фебруара 2023. године враћен је у природу. Током свог опоравка добио је име Риста али и GPS огрлицу са одашиљачем, помоћу које стручњаци са Биолошког факултета у Београду и из Националног парка “Ђердап” добијају податке о навикама ове јединке из породице мачака и његовој мапи кретања. На радионици деца су имала прилике да на мапи лоцирају где се тренутно налази Риста, који је први рис у Србији чије се кретање прати на овај начин. Након предавања и одржане презентације деца су добила задатке и бојанку са ликом риса како би кроз игру показали стечена знања.

Гошће радионице, представнице Завода за заштиту природе Србије разговарале су са децом о угроженим врстама животиња у Србији и поклониле им бојанке са цртежима најугроженијих врста, као и Мини кључеве за препознавање дрвећа, лековитог биља, лишајева, гљива, птица, водземаца, гуштера, птица и сисара.

Овом приликом, исказана је потреба за наставком сарадње Завода за заштиту природе Србије и Националног парка “Ђердап” и за дељењем искустава у образовним активностима предшколаца и ученика на теме из области екологије и заштите природе.