ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „Заштићене биљне врсте Србије“

0
333

Дана 15. децембра 2023. године у Историјском музеју Конак кнеза Милоша (Топчидерски парк, Београд), са почетком у 12:00 часова, Завод за заштиту природе Србије представиће монографију Заштићене биљне врсте Србије.

Монографија представља трећу књигу из едиције Заштићена природна добра Србије и њено објављивање приређено је поводом обележавања 75 година од оснивања Завода.

На промоцији о књизи ће говорити: Марина Шибалић, в.д. директора Завода за заштиту природе Србије, проф. др Бојан Златковић са Природно математичког факултета /Универзитета у Нишу, др Златко Булић из Агенције за заштиту животне средине Црне Горе и уредници Драгана Недељковић и Богосав Стојиљковић из Завода за заштиту природе Србије.

У монографији Заштићене биљне врсте Србије приказано је 46 строго заштићених и 29 заштићених биљних врста значајних за очување биодиверзитета наше земље. Књига представља стручни приказ 75 биљака, написана на популаран начин, у циљу упознавања најшире јавности са врстама које уживају статус заштите будући да су ректе, енедемичне, реликтне или угрожене врсте у нашој земљи.

Одабране врсте у књизи, уједно, представљају богатство и разноврсност биљног света Србије, које најбоље илуструје податак да простор наше земље, који заузима 1,9% територије Европе, настањује 4200-4300 таксона у рангу врста, подврста и хибрида.

Књига је приређена како би, кроз приказе каркатеристика и занимљивости о одабраних 75 биљних врста, пробудила пажњу и жељу за још детаљнијим проучавањима и разумевањем света биљака и, пре свега, да се још боље упозна, заволи и сачува природа за будуће генерације.