Заштићена подручја Србије – монографија о 75 заштићених подручја за 75 година рада Завода

0
181

У Галерији науке и технике САНУ у Београду, 31. августа 2023. године Завод за заштиту природе Србије представио је монографију Заштићена подручја Србије. Садржај монографије чини 75 заштићених подручја, који симболично представљају 75 година рада Завода за заштиту природе Србије и пружају преглед природне баштине наше земље, као и резултате рада Завода у стварању система и мреже заштите природних добара.

Монографију су представиле Марина Шибалић, в.д. директора Завода, Бранка Вујовић, извршна директорка Завода, док се у име тима од 60 аутора и уредника присутнима обратила др Драгана Остојић, начелница Одељења за заштићена подручја.

У монографији је представљено 75 заштићених подручја у Србији: 7 националних паркова, 9 паркова природе, 20 предела изузетних одлика, 29 резервата природе, 7 споменика природе ботаничког карактера и 3 заштићена подручја. Њихов значај и природне вредности документоване су текстом и фотографским прилозима. Књига је писана упоредо на српском  и енглеском језику.

Монографија Заштићена подручја Србије прва је књига из едиције Заштићена природна добра Србије. У оквиру ове едиције биће објављене, поред  представљене монографије, и књиге Заштићено геонаслеђе Србије, Заштићене биљне врсте Србије и Заштићене животињске врсте Србије

Промоција књиге, уједно, представља завршницу изложбе Глас природе – 75 година рада Завода за заштиту природе Србије, која се у Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића бр. 2) може видети до 02. септембра 2023. године.