Nisville GREEN zone / Зелена зона фестивала Нишвил

0
19

Посетиоци Нишвил фестивала и ове године моћи ће да у оквиру фестивалске GREEN zone у нишкој тврђави код Водене капије од 11. до 15. августа у периоду од 19:00 до 23:00 часа спознају природне лепоте Србије у организацији Завода за заштиту природе Србије.

У оквиру Nisville GREEN zone биће реализован програм:

1. Зелени биоскоп – промотивни спотови о заштићеним подручјима и природи сваког дана од 21:00 – 22:30 часова.

2. „Инфо пулт за природу“ – представљањe издања Завода и промотивних материјала о природним добрима. У оквиру Инфо пулта, поред представника Завода, дежураће и управљачи Специјалног резервата природе „Увац“, Парка природе „Стара планина“, Парка природе „Сићевачка клисура“, Предела изузетних одлика „Лептерија-Соко град“, Споменика природе „Јелашничка клисура“, Споменика природе Церјанска пећина“, Специјалног резервата природе „Сува планина“, Специјалног резервата природе „Лалиначка слатина“ и Природњачког центра Свилајнац, сваког дана од 19:00-23:00 часова.

3. Уметничка радионица „Свет природе“ – део простора Зелене зоне биће направљен у форми образовне стазе на којој ће бити изложене картолине и експонати са врстама и пределима који су симбол природе југа Србије (Наталијина и српска рамонда, венерина влас, ловор вишња, грчка корњача, рис, водопад Рипаљка, као прво заштићено добро у Србији, Церјанска пећина, Стара планина, Сува планина, Сићевачка и Јелашничка клисура и сл). Посетиоци Зелене зоне фестивала имаће прилику да прикажу како они виде природу и покушају да нацртају или извајају своју омиљену врста или природно добра (За најбоље радове биће обезбеђени поклони – нека од публикација Завода), сваког дана од 19:30-20:30 часова.

4. Концерти за природу – У одређеном времском интервалу на Зеленој зони свираће група из дечје филхармоније Ниша, сваког дана од 20:30-21:00.

5. Максина лабораторија – представа са експериментима како настају и живе вулкани. На крају представе сарадници Природњачког центра Свилајнац поделиће наградне улазнице за посету Центру, у суботу од 19:00 до 22:00.

Програм Зелене зоне фестивала реализује Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са Природњачким центром Свилајнац, Дирекцијом за изградњу града Ниша, Резерватом „Увац“ д.о.о. и ЈП „Србијашуме“.