Природа и природне вредности подручја Хиландара и Свете Горе

Манастир Хиландар је један, по много чему специфичан, центар српске духовности и вере. Територијално одвојен од матице Србије, вековима је био и остао упориште српског православља и пример неупитног битисања и трајања.

Имање манастира Хиландар обухвата око 9.000 ha, што чини скоро трећину површине читаве Свете Горе. Налази се на северозападном делу полуострва Атос.

Природа и природне вредности подручја Хиландара, као ни Свете Горе Атонске, нису до сада свеобухватно и систематски истраживане. Постојање нашег древног манастира и тамо присутног монашког братства, као и појединачна ходочашћа сарадника Завода за заштиту природе Србије, створили су прилику да се у међусобним разговорима осмисли и покрене пројекат истраживања природе и природних вредности подручја манастира Хиландара и Свете Горе.

Посебан режим приступа, и специфичан начин живота монашке заједнице је временом од Свете Горе начинио потпуно необичан и јединствен простор у Европи, у коме се природни процеси вековима одвијају у свом задатом ритму, у великој мери ненарушени човековим деловањем. Због тога, поред верског и културног, Хиландар и Света Гора имају изузетан значај и као праве и ретке оазе скоро нетакнуте природе.

Завод за заштиту природе Србије је стручна институција државе Србије, чије су активности везане за заштиту природних добара и природе уопште. Делатност Завода се огледа, пре свега, у истраживању и вредновању природних добара и вредности у циљу њихове заштите, праћењу стања компоненти природе и очувању за добро садашњих и будућих генерација.

Прелиминарна истраживања природе и природних вредности Хиландара и Свете Горе су започета 2014. године, да би током наредних година била значајно интензивирана. Обично се реализују кроз вишедневна теренска истраживања (10-11 дана), током пролећних, летњих и јесењих месеци. Примарни предмет наших истраживања су различите компоненте природе, живе и неживе. Истраживања неживих компоненти природе обухватају географска, геолошка, геоморфолошка, хидролошка и климатолошка истраживања, док истраживања живе компоненте природе обухватају прикупљање различитих података о биљном и животињском свету. У том смислу су и формирани одговарајући стручни тимови.

Због обима и свестраности истраживања, величине и досадашње неистражености подручја, активности се спроводе сукцесивно. Број, трајање и просторни обухват теренских активности је условљен сезонском динамиком природних циклуса и процеса. Дневна теренска истраживања обухватају трансекте и/или обилазак подручја у периметру од 20-30 km, дуж претходно одређених рута.

Досадашњи резултати истраживања су већ дали обиље нових података и сазнања о природи овог подручја. Уз благослов Сабора Стараца светог манастира Хиландара, део резултата истраживања је публикован у виду тематске публикације под називом: „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“, аутора др Растка Ајтића, Миливоја Крвавца и мр Данка Јовића. Издавачи су Завод за заштиту природе Србије и Свети манастир Хиландар, а књига је писана двојезично, на српском и енглеском језику. Такође је планирано и издавање других тематских и синтетских едиција монографског карактера која ће свакако представљати јединствен приказ природе и природних вредности Хиландара и Свете Горе до сада.

Сарадницима Завода за заштиту природе Србије, као и колегама из других истраживачких институција који са Заводом учествују у реализацији овог пројекта, пружила се јединствена и вероватно непоновљива животна прилика да путем истраживања природних вредности Хиландара и Свете Горе бар делимично отворе двери ове, до сада скоро неистражене ризнице. Утисци проласка кроз медитеранске шуме борова, а затим кроз скоро непроходну вегетацију макија и гарига, откривање и истраживање извора кристално чисте воде, токова и скривених клисура безимених и незнаних потока, геолошких и геоморфолошких феномена, пешачење километрима нетакнутих пешчаних обала које запљускују таласи Егејског мора, погледи са видиковаца од којих вам застаје дах а затим зарањање у подводни свет „на дах“, ослушкивање звукова живота који су свуда око вас, свакодневни сусрети са дивљим животињама, сваком природњаку остављају трајни печат у сећању и неизбрисив траг у професионалној каријери.

Изнад свега, мир и спокој који осећате унутар зидова Светиње, утисак безвремености и свевремености, подвижништво монаха којем сте сведоци током сваког дана боравка, разговори са њима, чине ону другу, можда и вреднију и значајнију димензију читавог нашег подухвата, оплемењујући личну духовну и моралну вертикалу сваког од учесника.

Према речима једног хиландарског монаха, у обраћању сарадницима Завода,

„Господ чува ову природу вековима, а ви сте овде у ствари због вас и спасења ваших душа. Од Њега сте позвани и зато сте овде!“

Има ли веће части…..?