Отворена изложба Завода за заштиту природе Србије  „Глас природе 2“ у Нишу

0
272

У Нишкој тврђави, 20. октобра у Галерији „Салон 77“ ГСЛУ Ниш, отворена је изложба под називом Глас природе 2, поводом обележавања 75 година постојања Завода за заштиту природе Србије.

Изложба ће бити отворена до 30. октобра, а посетиоци ће добити прилику да се упознају са заштићеним природним добрима Србије, као и да сазнају о раду Завода на пословима заштите природе наше земље. Са посебним нагласком на природна добра југоисточне Србије, изложба презентује и подручја која неможемо пронаћи на мапи популарних туристичких дестинација, попут Преконошке пећине, ризнице палеонтолошких налаза, затим резервата Зеленичје који носи назив по биљци која води порекло из леденог доба, у народу познатој и као ловор вишња, затим планине Острозуб, Старе Планине, Церјанске пећине и других.  

Током трајања изложбе можете погледати кратки филм „Сури орао – живот на камену“ који је настао од монтираних видео и фото материјала прикупљених приликом мониторинга гнезда сурог орла, кога је пронашао орнитолог Завода, Иван Меденица. У сарадњи са Сокобањским еколошким друштвом спроведена је акција да се заштити гнездо орлића  Лоле, пронађено на планинском путу у атару села Милушинци.

Отварање изложбе свечано је проласила Марина Шиблић в.д. директорка Завода за заштиту природе Србије истакавши да је „Завод прва институција у Србији којој је дато право да проглашава, штити и спречава активности које могу угрозити природне вредности“, као и да се „природа непрестано мења, стога је улога Завода да прати ове промене и пружи континуитет њене заштите.“

Госте на отварању поздравио је и мр Данко Јовић, руководилац Радне Јединице Завода у Нишу речима: „Ниш и југ Србије се налазе у једном од центара бидиверзитета не само у Србији него и у читавој Европи,  и то је био један од разлога да се формира канцеларија Завода у Нишу“.

У име ауторског тима филма „Сури орао – живот на кемену“ присутнима се обратио Иван Меденица. 

Изложба се може погледатаи у галерији „Салон 77“ у Нишкој тврђави у периоду од 20. до 30 октобра 2023. године, радним данима од 10 до 15:30.