Промоција монографије Заштићено геонаслеђе Србије

0
236

Дана 06. октобра 2023. године у Природњачком центру у Свилајнцу, биће представљена монографија Заштићено геонаслеђе Србије. Монографија представља другу књигу из едиције Заштићена природна добра Србије чије објављивање је приређено поводом обележавања 75 година од оснивања и рада Завода за заштиту природе Србије.

У организацији Завода за заштиту природе Србије, Природњачког центра Свилајнац и ЈП Ресавска пећина, представљање монографије биће уприличено на међународни дан геодиверзитета, 6. октобра. Промоција књиге биће одржана у Природњачком центру Свилајнац са почетком у 11.00 часова, након које ће бити организован обилазак Споменика природе Ресавска пећина и Водопад Лисине.

Србија има изузетно геонаслеђе, које је делом стављено под заштиту као појединачни објекти или је заштићено у оквиру већих заштићених подручја, као што су Национални паркови или Паркови природе. Монографија издваја 75 објеката геонаслеђа од националног и међународног значаја, који су непоновљиви и необновљиви, настали сложеним процесима на површини и унутар земље.

На овај дан, сваке године, окупљају се људи широм света како би промовисали многобројне аспекте геодиверзитета. Међународни дан геодиверзитета прогласио је UNESCO на 41. Генералној скупштини 2021. године, након масовне кампање научних организација широм планете.

Дан геодиверзитета ове године обележавамо под слоганом Геодиверзитет за све, чиме желимо да укажемо да је геодиверзитет свуда око нас и да утиче на животе свих људи где год да се налазе у свету. Такође, ово је прилика да се промовише образовање и развој каријера у области геонаука.