Поводом Светског дана биодиверзитета – панел дискусија и изложба о путевима дивљих звери и заштити шумских екосистема

0
59

WWF Adria и Завод за заштиту природе Србије, поводом Светског дана биодиверзитета 22. маја у просторијама Привредне коморе Србије у Београду, одржали су дискусију на тему Мозаични шумски екосистеми, велике звери и климатске промене, у оквиру пројекта Forest Connect.

Уводни говор одржали су: Синиша Митровић (Привредна комора Србије), Вања Јакшић (WWF Adria) и Бранка Вујовић (Завод за заштитуту природе Србије).

Након уводних излагања и поздравних речи у току дискусије  се говорило о очуваности шумских екосистема, о чему је излагао Владимир Николић (Управа за шуме, Министарство пољопривреде и шумарства), о стању Парка природе Стара планина говорила је Гордана Јанчић (ЈП “Србијашуме”),  о значају великих звери Владан Бједов (Завод за заштиту природе Србије), о утицају климатских промена на велике звери Душко Ћировић (Биолошки факултет), о улози ловачке коморе у очувању великих звери Милован Стојић (Ловачка комора Србије), док је о кажњавању злочина против дивљих звери говорила Данијела Синђелић (Окружно јавно тужилаштво).

У оквиру догађаја приказана је и изложба коју је приредио Завод за заштиту природе Србије,под називом Путеви дивљих звери – кретања риса, медведа и вука на територији Републике Србије, кроз коју је учеснике дискусије провео стручни сарадник Завода, Владан Бједов.

Међународни дан биодиверзитета се обележава широм света 22. маја. Установиле су га Уједињене нације 2000. године како би указале на значај биолошке разноврсности.  „Буди део плана“ је овогодишњи слоган и позив на акцију свима којима је стало да се заустави губитак биодиверзитета и који подржавају имплементацију Глобалног оквира за биодиверзитет Kunming-Montreal, такође познатог као План биодиверзитета.