Обележен почетак 6. циклуса акције „Засади дрво“

0
27
Ауторка фотографија: Наташа Панић

У Ботаничкој башти „Јевремовац“ данас је свечано обележен почетак шестог циклуса акције „Засади дрво“. Ова свеобухватна акција, која подразумева разноврсне активности садње, озелењавања градова и школских дворишта широм Србије, као и едукативних радионица за најмлађе, у којима је Завод у свим претходним циклусима учествовао, спроводи се до краја априла наредне године под овогодишњим слоганом „Засади дрво – на корак до милион“, с обзиром да је у претходних пет циклуса посађено 800.000 садница на 400 локација широм Србије.

Како су покретачи пројекта, компаније WMG (Wireless Media Group) и DM Drogerie Markt, на данашњој свечаности нагласили, ова акција представља највећи пројекат масовне садње у Србији са циљем унапређења животне средине, одрживог развоја и подизања свести најшире јавности о значају очувања природе и животне средине.

Акцију су подржле бројне државне институције, јавна предузећа, Привредна комора Србије, институти, факултети, ЈКП „Зеленило Београд“, Завод за заштиту природе Србије, као и Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“, уз учешће бројних партнера и волонтера широм земље.

Током свечаности приказан је кратак видео о свим резултатима пројекта, конкретним активностима волонтера и будућим плановима.

Скуп којем су присуствовали и представници Владе Србије, као и амбасадори 6. циклуса пројекта, глумица Христина Поповић и репрезентативка Србије у теквондоу, Александра Перишић, отворила је Ирена Петровић, директорка WMG фондације, која је, између осталог, истакла да је ова акција започета 2019. постала „симбол партнерства, заједништва, колективне одговорности и преданости, што је кључ успеха“.

Кратка обраћања присутнима имали су и представник компаније DM Drogerie Markt,Тања Костић, вођа тима за друштвену одговорност и PR, затим управник Института за ботанику и Ботаничке баште „Јевремовац“, Милорад Вујичић, као и амбасадорке 6. циклуса, након чега су представницима партнерских институција, међу којима је и Завод за заштиту природе Србије, додељене захвалнице за индивидуални допринос реализацији пројекта.