Обележен Међународни дан геодиверзитета промоцијом књиге „Заштићено геонаслеђе Србије“

0
203

Међународни дан геодиверзитета први пут у Србији обележен је 06.10.2023. организацијом скупа на коме је представљена монографија „Заштићено геонаслеђе Србије“ у Природњачком центру „Свилајнац“, као и обиласком Споменика природе „Ресавска пећина“ и „Лисине“.

Скуп који је окупио представнике институција и организација које се баве проучавањем, заштитом, унапређењем, управљањем и промоцијом објеката геонаслеђа, у име организатора, поздравили су Сара Стевановић, директорка Природњачког центра, Ана Богдановић, директорка ЈП „Ресавска пећина“ и Бранка Вујовић, извршна директорка Завода за заштиту природе Србије.

Значај монографије „Заштићено геонаслеђе Србије“ представио је академик проф. др Слободан Марковић, истакавши да монографија представља јединствено издање у коме је издвојено и представљено 75 највреднијих геолошких феномена у Србији, и да се нада да ће књига добити наставак и на исти начин приказати објекте геонаслеђа који нису могли бити приказани у овом издању.  О томе како је књига настала и које  објекте геонаслеђа приказује, у име тима аутора и уредника, говорила  је уредница књиге, др Марина Илић.

Монографија је друго издање из едиције „Заштићена природна добра Србије“, посвећене  обележавању 75 година од оснивања  и рада Завода за заштиту природе Србије.  Књига на прегледан начин представља 75 објеката геонаслеђa, и то по поглављима: геолошки, стратиграфски и палеонтолошки локалитети, геоморфолошки феномени, водопади и слапови, спелеолошки објекти, туристичке пећине, извори и врела, хидролошки феномени, док су посебно приказани објекти геонаслеђа у већим заштићеним природним добрима. Већина њих су заштићени у статусу споменика природе. У посебном поглављу, дат је и приказ јединог геопарка у Србији под заштитом UNESCA, Геопарк „Ђердап“.

Међународни дан геодиверзитета, који се обележава 06. октобра у целом свету,  обележен је под слоганом „Геодиверзитет за све“, и тим поводом пројектован UNESCO-ов промотивни филм, креиран поводом обележавања овог међународног празника.

Овом приликом емитован је и  филм о природним лепотама наше земље и раду на заштити природе „Глас природе“, настао поводом  обележавања 75 година од оснивања и рада Завода.

Након филма, учесници скупа су, у организацији водича, обишли изложбене поставке Природњачког центра, а затим у организицији управљача, ЈП „Ресавска пећина“ уживали у лепотама једних од најлепших природних феномена наше земље, Ресавској пећини и водопаду Лисине.

ТВ објаву о промоцији можете видети на линку  https://www.youtube.com/watch?v=uiLJgofXQns