Најбоље фотографије природе конкурса „Вики воли земљу“ – Србија 2024. године

0
105
Аутор: Иван Буквић

У просторијама Завода за заштиту природе Србије у Београду 27. августа проглашени су побединици такмичења фотоконкурса „Вики воли земљу“ у Србији. На церемонији проглашења победника отврена је и изложба награђених радова, која ће трајати до краја септембра 2024. године.

На додели награда и отварању изложбе фотоконкурс је представио Иван Матејић из удружења „Вики воли земљу“. У име Завода за заштиту природе Србије говорили су Јелена Ковачевић и др Ненад Секулић, а испред Покрајинског завода за заштиту природе Владимир Добретић.

Међународни фото-конкурс „Вики воли Земљу“ одржава се од 2013. године. У Србији је такмичење одржано по шести пут,  и то у периоду од 15. маја до 15. jула. Право учешћа на такмичењу имали су такмичари свих нивоа фотографских вештина који су могли послати фотографије које приказују заштићено природно добро, његов детаљ или било који део живог света у оквиру њега. Ове године уведне је и категорија видео-снимак.

Током овогодишњег конкурса постављен је рекорд у броју послатих фотографија, преко 3.500, а учествовало је скоро стотину различитих појединаца. Такмичари су се  надметали у неколико различитих категорија – најлепша фотографија заштићеног подручја, најлепша фотографија заштићене врсте, најлепша фотографија са простора Војводине, најлепши видео снимак заштићеног подручја. Стручну подршку у организацији фотоконкурса пружили су  Завод за заштиту природе Србије и Покрајински завод за заштиту природе, као две најзначајније институције у области очувања природних лепота наше земље.

Стручни жири од десет чланова, у чијем саставу је у име Завода за заштиту природе Србије учествовао др Ненад Секулић за победничку фотографију прогласио је рад аутора Владимира Мијаиловића под називом Зимска идила на иверу снимљен у Парку природе Шарган-Мокра Гора. За најбољи видео рад проглашен је рад Голија из птичје перспективе, аутора Марка Декића.

Поред победничке фотографије на такмичење на светском нивоу наставиће још девет фотографија, које су се по избору жирија освојиле: 10 место: Сива чапља – СРП „Ковиљско-Петроварадински рит, Вање Ковач, 9 место: Крчединска ада – СРП „Ковиљско-Петроварадински рит“, Ивана Буквића, 8 место: Велика бела чапља – СРП „Обедска бара“, Валентине Миловановић, 7 место: Залазак сунца на Копаонику – НП „Копаоник“,  Андреја Нихила, 6 место: Смук отворених уста –НП „Фрушка гора“, Александра Маричића, 5 место: Пчела вредница – СРП „Горње Подунавље“,  Бојана Вејина, 4. место: Сенка – СРП „Увац“ Марка Декића, 3 место: Меандри реке Увац– СРП „Увац, Владимра Тадића и 2- место: Хватање хране –ПП „Омољица“ Ивана Буквића.

Жири Завода за заштиту природе Србије у саставу мр Данко Јовић, мр Иван Меденица и мр Верица Стојановић за најбољу фотографију врсте  прогласио је фотогорафију Црне жуне снимљену у ПИО „Ада Циганлија“, аутора ивана Буквића, док је жири Покрајинског завода за заштиту природе за најбољу фотографију природе Војводине одабрао слику истог аутра СРП Тителски брег.

Победницима фотоконкурса „Вики воли земљу“ – Србија честитамо и желимо успех на конкурсу за најбољу фотографију природе на светском нивоу.

Прва награда /Фотографија “Парк природе Шарган-Мокра Гора“
Аутор: Владимир Мијаиловић
Година: 2024.
Парк природе Шарган-Мокра Гора
« of 12 »