Изложба „Еко конструкције: еко арт у служби природе“ представљена у Нишу

0
49
Фото: Универзитетска библиотека „Никола Тесла“Ниш

У Нишу је у петак 27. септембра 2024. године у 18 часова у Свечаној сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“, у оквиру манифестације „Ноћ истраживача“, представљена изложба Завода за заштиту природе Србије „Еко конструкције: еко арт у служби природе“, аутора Душана Борковца.

На позив домаћина, Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ из Ниша, која је у оквиру манифестације „Ноћи истраживача“ организовала сложену изложбену поставку „Еколошка авантура – путовање кроз Универзитетску библиотеку Никола Тесла“, изложба Завода за заштиту природе Србије „Еко конструкције: еко арт у служби природе“, са својих 16 јединствених скулптура од рециклираних материјала, представљала је централну изложбену целину посвећену „Зеленој агенди Западног Балкана“.

Поред изложбе Завода, која је привукла посебну пажњу, своје уметничко схватање важности очувања здраве средине и рециклирања отпадних материјала, нишкој публици представила је и уметница Даница Максимовић, препознатљива по својим еко мозаицима, направљеним од рециклираног електронског отпада, из којих произилазе дискретни и јединствени портрети највећег српског научника, Николе Тесле, патрона домаћина, Универзитетске библиотеке, која је представила најзначајнија издања из области заштите природе и животне средине, заштићених биљних и животињских врста и других природњачких издања из свог фонда.

Зелена агенда, која је била шира еколошка тема изложбене целине „Еколошка авантура – путовање кроз Универзитетску библиотеку Никола Тесла“, представља стратегију регионалног развоја која има за циљ да одговори на изазове климатских промена и зелене транзиције и да помогне земљама Западног Балкана да ускладе прописе о животној средини за европским стандардима и нормама. Зелена агенда за Западни Балкан је утемељена на Европском зеленом договору и повезаном Економско-инвестиционом плану за Западни Балкан.

Поводом тога, заједничка изложбена поставка, са централном изложбом Завода за заштиту природе – „Еко конструкције: еко арт у служби природе“, ставила је акценат на циркуларну економију, смањење загађења животне средине са усмерењем на квалитет ваздуха и рурални развој. Представљени пројекти домаћих и страних научника, истраживача, уметника, као главни мотив имају очување животне средине, значај одговорног управљања отпадом и његовом пренаменом, јачања еколошке свести и одговорности међу свом генерацијама, а посебно младима, али и значај очувања ретких и вредних животињских врста у Србији и њихових угржених станишта.

На отварању изложбе у Свечаној сали, након поздравне речи директорке Универзитетске библиотеке г-ђе Снежане Бојовић, у име Завода за заштиту природе Србије обратили су се мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије у Нишу и Душан Борковац, аутор изложбе „Еко конструкције: еко арт у служби природе“. Том приликом истакли су значај заједничких активности Завода са нишким установама културе и образовања, као и досадашњу сарадњу Завода за заштиту природе Србије са Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“ у Нишу, и дугогодишњој пракси Завода да кроз подршку младим уметницима и еколошкој уметности укаже на креативне могућности рециклирања у циљу очувања здраве животне средине и заштите природе, а посебно угрожених врста и подручја на простору целокупног биодиверзитета Србије.

Изложба „Еко конструкције: еко арт у служби природе“ отворена у оквиру манифестације „Ноћ истраживача“ која је трајала до 04. октобра. Велико интересовање за ову поставку показали су ученици нишких основних и средњих школа, који су кроз организоване посете и под менторством својих наставника имали јединствену прилику да се упознају са угроженим и вредним животињским врстама у Србији, њиховим стаништима и значају очувања природе кроз одговорно коришћење старих материјала и отпада у природи. Изложба Завода, према речима аутора Душана Борковца, јесте инспиративан пример пренамене секундарних сировина као противтеже одбацивању и поновној експлоатацији.

Свечаном отварању изложбе у велелепном објекту нишког Универзитета,  присуствовало је педесетак посетилаца и гостију, међу којима и ученици више нишких школа, као и представници локалних медија.