Све спремно за сигуран повратак белоглавог супа Добриле из Турске кући

0
5

Заједничким настојањима представника државних и стручних установа и организација Србије и Турске омогућено је да се остваре сви предуслови за сигуран повратак једне јединке белоглавог супа назване Добрила, птице која је из Србије одлетела у Турску. Након дугог лета, онемоћалој и изгладнелој птици мештани у Турској су више пута покушали да помогну да самостално одлети. Међутим, како се птица константно враћала, привремено је збринута, и започело се са акцијом њеног повратка у земљу порекла, у матичну колонију на Увцу у Србији.

У организацију преноса јединке укључиле су се све релевантне институције из Србије и Турске у циљу обезбеђивања неопходних CITES дозвола у складу са Конвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре, као и транспорта, како из Турске до Србије, тако и од аеродрома у Београду до њене колоније у Специјалном резервату природе „Увац“. Осим тога, током свог пута Добрила ће имати неопходан стручни и ветеринарски надзор.

Посредством Амбасаде Турске, и уз помоћ амбасадора Републике Турске у Србији, његове екселенције Танжу Билгича (Tanju Bilgic), турска авио компанија Turkish Airlines је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда, тако да се Добрилин повратак очекује у петак 12. априла, у касним поподневним сатима.

Издавање извозне CITES дозволе реализовало је Министарство пољопривреде и шумарства Републике Турске, а увозне CITES дозволе Министарство заштите животне средине Републике Србије. Захтев за прикупљање документације иницирала је НВО „Фондација за заштиту птица грабљивица“ из Београда, а добијање CITES дозвола реализовао је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Универзитета у Београду.

Мишљење за издавање увозне CITES дозволе са мерама поступања и збрињавања јединке белоглавог супа до потпуног опоравка издао је Завод за заштиту природе Србије. Транспорт до волијере у СРП „Увац“ и бригу о Добрили до пуштања у природу обезбеђује управљач заштићеног подручја, „Резерват Увац“ доо из Нове Вароши.

Процедуру повратка птице обавиће Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у складу са мерама које је Завод за заштиту природе прописао. Птица ће по доласку на аеродром „Никола Тесла“ у Београду прво проћи царинску и ветеринарску контролу, након чега ће директно бити пренесена у прихватилиште (волијеру) у Специјалном резервату природе „Увац“. Пре збрињавања птице биће извршен ветеринарски преглед, на основу кога ће бити урађен одговарајући извештај, а затим и даље стручно праћење током боравка у прихватилишту све до стицања услова за повратак птице у природу. Током боравка птице у прихватилишту неопходан је стални ветеринарски надзор, одговарајућа исхрана и поступање са јединком на начин који би омогућио што успешнију репатријацију. Одлуку о спремности птице за повратак у природу донеће стручна лица ветеринарске организације и Резервата „Увац“ уз консултације са Заводом за заштиту природе Србије и Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, о чему ће благовремено бити обавештено Министарство заштите животне средине .

На аеродрому „Никола Тесла“ бригу о птици преузеће ренџери Специјалног резервата природе „Увац“, ветеринарска служба и орнитолози Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и Завода за заштиту природе Србије .

О Добрилином путовању авионом компаније Turkish Airlines и доласку у своју колонију у СРП „Увац“, компанија Turkish Airlines ће снимити документарни филм. .

Повратак птице авионом је једини начин да се птица врати кући, будући да је у неколико наврата била збрињавана од стране турских ветеринара. По доласку у Специјални резерват „Увац“, Добрила ће бити смештена у волијеру како би успешно прошла период адаптације и поновног стицања навика самосталног узимања хране .

Овом приликом Завод за заштиту природе Србије захваљује се и предузећу „Ковачки центар“ доо из Ваљева, које је било спремно да помогне у виду донације како би се обезбедио транспорт јединке белоглавог супа из Турске у Србију.