Резултати првих свеобухватних истраживања у књигама о  природи светог манастира Хиландара и Свете Горе

0
145

Завод за заштиту природе Србије, Свети манастир Хиладар и Задужбина манастира Хиландара, 18. октобра 2023. године у крипти храма Св. Саве у Београду, пред око 300 званица и уз благослов Светог српског партријарха господина Порфија представили  су књиге о природи Хиландара и Свете Горе.

У сарадњи са братством  Светог манастира Хиландара, Завод за заштиту природе Србије је реализовао истраживања природних вредности на имању манастира Хиландар. У циљу очувања животне средине, као резултат  истраживања започетих 2015. године објављене су четри књиге.

Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиладара је прва књига из едиције од четири, објављена 2018. године. На промоцији представљене су фотомонографија Природна баштина Хиландара и Свете Горе, Хиландар: Лековито биље у богородичином врту и Птице Свете Горе и Хиландара.

Како су текла истраживања и како су истраживачи природе и духовници заједно сагледавали вековно чуван простор у својој изворности и аутентичности, кроз приказ књига о природи Светог манастира Хиландара и Свете Горе на промоцији су говорили представници Завода и братства.

Свети манастир Хиладар налази се на Светој Гори Атонској, источном краку полуострва Халкидики.  Посед манастира заузима једну петину Свете Горе Атонске и у највећем делу представља простор нетакнуте природе. Управо ова чињеница била је разлог настојања да се детаљно проуче природне вредности овог од Господа кроз векове чуваног простора. 

О сврси подухавта  у име издавача говрила је Марина Шибалић,  в.д. директора Завода за заштиту природе Србије истаквши да .„Закључци четворогодишњих истраживања и проучавања представљају део заједничког настојања да се допринесе јединству језика науке и религије, борби за опстанак свих живих бића и суживоту човека и његовог окружења на Светој Гори.“

Фотомографију Природна баштина Хиландара и Свете Горе, групе аутора и уредника Ненада Секулића представио је рецензет проф др Горан Аначков, директор департмана за биологију и екологију ПМФ-а Унверзитета у Новом Саду. Професор Аначков је указао да књига кроз 311 фотографија и пратеће текстове описује богатство живе и неживе природе имања манастира Хиландара и шире околине,  веродостојно  илуструјући геолошку разноврсност, биљни и животињски свет, пределе и природно богатство читавог полуострва Свете Горе.

Монографију Хиладар: Лековито биље у Богордичином врту представио је коаутор Славољуб Тасић. „Господ од земље прави лекове, а разуман човек их не одбацује. То нам је био мото у изради монографије, која садржи 111 фотографија, и обрађује 150 биљка“ навео је С. Тасић у свом обраћању.

Представљајући књигу Птице Свете Горе и Хиландара, коаутор Милош Радаковић рекао је да  је током истраживања „регистровано и у књизи представљено 211 врста птица и то најчеће птица водених тј. морских станишта, и врста које се везују за ушћа слатких вода у слане воде. Такође, с обзиром да простор обилује шумама, значајно је и присуство шумских врста“.

Говорећи о виђењу истраживања братства Светог манастира Хиладара, монах Теодосије рекао је  да  „Имамо две врсте поклоника. При томе мислим на истраживаче, оне који долазе први пут на Свету Гору и у Хиландар, и оне који долазе цео живот. Ретки су они који остају у првој групи“, нагласио је монах Теодосије.

Учесници промоције имали су прилику и да упознају виђење природе Хиландара монаха Теодосија и кроз пројекцију ауторског филма Кругови.

На промоцији је наступио и хор византијског појања под вођством Јелене Здравковић.

Уз захвалност свима на учешћу у промоцији и интересовању за спознају природних вредости Светог манастира Хиладара, а за које је још Свети Сава у Хиландарском типику записао да „Ни једно место на земљи се са овим не може упоредити“, издавачи су најавили нове  подухвате у својој истраживачкој мисији.

Медијске прилоге о промоцији можете погледати на следећим линковима:

https://www.rts.rs/lat/magazin/priroda/5293593/sveta-gora-hilandar-monografije-priroda-istrazivanje.html

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3768715-istrazivanje-prirode-hilandara