Промоција едиције монографија о природи Хиландара

0
248

Уз благослов Светог српског патријарха господина Порфирија, биће представљене књиге о природи Хиландара и Свете Горе 18. октобра у 18:00 часова у крипти храма Св. Саве у Београду.

У организацији Завода за заштиту природе Србије, Свете српске царске лавре манастира Хиландар и Задужбине манастира Хиландар, биће представљене књиге настале на основу првих свеобухватних истраживања метоха манастира Хиландара, који у свом највећем делу чува вековну изворност и нетакнутост природе.

У сарадњи са братством Светог манастира Хиландара, Завод за заштиту природе Србије је реализовао истраживања природних вредности на имању манастира Хиландар. Као резултати истраживања, објављене су >четири књиге. Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара, као прва из едиције, објављена 2018. године, као и три књиге које на промоцији представљамо: Фотомонографија Природна баштина Хиландара и Свете Горе, Хиландар: Лековито биље у Богородичином врту и Птице Свете Горе и Хиландара.

У име издавача, на промоцији ће говорити монах светог манастира Хиландара, Теодосије и в.д. директора Завода за заштиту природе Србије, Марина Шибалић.

Фотомонографију Природна баштина Хиландара и Свете Горе, групе аутора и уредника Ненада Секулића, књигу која сликом и речју описује живу и неживу природу имања Хиландара и шире околине, веродостојно илуструјући геодиверзитет, биљни и животињски свет, пределе и природу читавог полуострва Свете Горе, представиће рецензент, проф. др Горан Аначков, директор Департмана за биологију и екологију Природно- математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

Монографију Хиландар: Лековито биље у Богородичином врту, аутора Славољуба Тасића и Предрага Лазаревића, који су, надахнути делом монаха Саве Хиландарца и чувеним Хиландарским медицинским кодексом, истражили и у књизи описали преко стотину биљних врста, наводећи начине њихове примене у лечењу, представиће аутор, Славољуб Тасић, фармацеут и аутор бројних радова и публикација о лековитим биљкама.

Монографију Птице Свете Горе и Хиландара, у којој аутори Милош Радаковић и Братислав Грубач описују орнитофауну једног тешко доступног и очуваног света, упознајући нас са 211 врста птица и њиховим распрострањењем по стаништима Свете Горе Aтонске, од морске обале до високих планинских врхова, представиће аутор и уредник Милош Радаковић, орнитолог Завода за заштиту природе Србије, аутор научних радова и коаутор публикација из области орнитологије и биодиверзитета.