Предавање „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“ у САНУ

0
6

На предавању на тему „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“, које ће бити одржано у четвртак, 30. маја 2019. године у Београду, са почетком у 19 часова, у Српској академији наука и уметности (улица Кнез Михаилова 35, I спрат, сала бр 2.), биће представљена прва публикација о резултатима истраживања природе метоха Хиландарског, које реализују Завод за заштиту природе Србије и манастир Хиландар.

У поздравној речи мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије представиће значај првих свеобухватних истраживања природе подручја манастира Хиландара и објављивања едиција књига о природи простора Светог манастира Хиландар.

На предавању ће о групи гмизаваца на простору Свете Горе, која је прилично добро истражена, и о групи водоземаца која је на овом простору присутна са великим бројем врста, имајући у виду да су у питању сушна станишта, као и о њиховим истраживањима која су била велики изазов, говорити херпетолози Завода за заштиту природе Србије, др Растко Ајтић и мр Данко Јовић.

Истраживањима херпетолога Завода за заштиту природе Србије описано је до сада забележених 35 врста водоземаца и гмизаваца, што представља изузетно висок број за један просторно мали регион.

На основу ових истраживања објављена је књига „Водоземци и гмизавци Свете горе и Хиландара“ у којој су описани резултати херпетолошких истраживања. Први део књиге односи се на представљање свих врста водоземаца и гмизаваца на Светој Гори. Овај део књиге садржи и основне кључеве за идентификацију наведених врста, који могу послужити као водич за њихово препознавање у природи. У другом делу књиге дати су основни подаци који водоземце и гмизавце Свете Горе приказују у сложеној биолошкој и еколошкој интеракцији са осталим групама животиња овог простора, као и њихов значај у ланцима исхране. „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“, дело аутора др Растка Ајтића, Миливоја Крвавца и мр Данка Јовића, херпетолога Завода, објављена је у саиздаваштву Завода за заштиту природе Србије и Свете царске српске лавре Хиландар. Књига је писана двојезично, на српском и енглеском језику, и богато је илустрована фотографијама и цртежима. Рецензент књиге је др Соња Николић. Графичко обликовање урадили су Иван Анђелковић и Снежана Королија, текст превели на енглески језик Оливера Нићифоровић Бабац и Никола Раденковић, а текста на српском језику лектурисала је Јелка Јовановић. Књигу је у 500 примерака одштампала штампарија Портал из Београда.