Повећан број белоглавог супа у Србији и региону

0
5

Различитим пројектима и мерама заштите повећан број белоглавог супа, строго заштићене врсте која је била пред нестајањем

Дан 23. новембар био је датум када је на свим познатим стаништима у Србији и неким другим земљама Балкана обављен редовни годишњи мониторинг белоглавог супа, строго заштићене врсте која је на овим просторима била пред нестајањем. На основу обављеног зимског цензуса, може се констатовати да је са укупно 358 пребројаних птица у Србији, популација белоглавог супа повећана у односу на прошлу годину, и да је највећа од када се примењују мере заштите ове врсте у Србији.

У оквиру међународне акције бројања, стручњаци за заштиту установили су да је са пребројане укупно 602 птице – 358 птица у Србији, 182 у Бугарској и 62 птице у Грчкој, на овом делу Балкану у целини повећана популација белоглавог супа.

Цензус белоглавог супа део је међународне иницијативе за подручје Балкана која је започела још 2008. године, а Србија ове године други пут учествује у акцији. Акција подразумева да се истог датума на свим познатим стаништима на Балкану обави бројање супова како би се прикупиле информације о стању популација и потребним мерама заштите. Орнитолози, чланови удружења за заштиту птица Србије, управљачи резервата, уз координацију Завода за заштиту природе Србије, обавили су акцију на три локације где су главне гнездеће колоније, као и на четвртој, недавно утврђеној локацији: специјалним резерватима „Увац, „Клисура реке Трешњице“, „Клисура реке Милешевке“ и подручју Соколских планина.

У Специјалном резервату природе „Клисура реке Трешњице“ утврђено је присуство најмање 45 јединки, Специјалном резервату природе „Клисура реке Милешевке“ 55 јединки, и Специјалном резервату „Увац“ 258 јединки. На основу ових података процењује се да је у целини бројност супова повећана за око 50 јединки у односу на прошлу годину, а појединачно гледано, на свим гнездећим стаништима супова уочава се тренд повећања популације, осим у клисури Милешевке.

Поред укупне бројности белоглавих супова пре почетка наредне гнездеће сезоне, ова акција биће основ за утврђивање старосне структуре птица. Већ сада се може констатовати да добијени резултати овогодишњег зимског цензуса потврђују да је Србија и даље једно од значајних подручја када је реч о очувању белоглавог супа као строго заштићене врсте.