Национални парк „Кишкуншаг“ у Мађарској и природна добра Суботице – примери добре праксе

0
37

Завод  је  у периоду од 03. до 06. јула, реализовао посету Националном парку „Кишкуншаг“ у Мађарској и  природним добрима у околини Суботице – Парку природе „Палићко језеро“, Специјаном резервату природе „Лудашко језеро“ и Пределу изузетних одлика „Суботичка пешчара“, као и Зоо врту Палић. 

Посета у циљу сагледавања добре праксе у области образовно – промотивних активности и укључивања локалног становништва у заштиту природе и управљање природним добрима, одржана је уз стручну и организациону подршку ЈП „Палић – Лудаш“ из Суботице.

Током посете Националном парку „Кишкуншаг“ стручни сарадници Завода имали су прилику да обиђу језеро Nagyszéksós са резерватом бивола. Ово слано језеро станиште је и бројних птица гнездарица и селица. На локалитету је представљен је пројекат ревитализације језера и поновног насељавања бивола. Локалитет представља значајну тачку еко туризма, са уређеним видиковцима, образовним и бициклистичким стазама, а планира се и изградња центра за посетиоце. Резерват је отворен током целе године за посете.

Након посете језеру представљен је рад Центра за посетиоце у Резервату природе Kurgán који се састоји из два објекта. „Кућа долине Тисе“ садржи изложбу о типичним стаништима и природним вредностима Доње Тисе. Док је „Курганска кућа“ вредан пример образовног центра за децу и младе, који спаја вредности значаја очувања природних реткости и предела, али и очувања историјске националне мађарске традиције номадских степских народа, са јасним циљем стварања одговорности и свести код младих о јединству биодиверзитета и културно – историјске баштине као трајне вредности мађарског народа.  Затим је  посећено историјско место и споменикPusztaszeri. Споменик „Седам вођа“ у Пустазерију, грађен је у периоду 1896 – 1900. године, у част велике националне прославе хиљадугодишњице (896 – 1896) насељавања седам мађарских племена на простору Панонске низије и формирања уједињене мађарске државе. Сам споменик има јединствен карактер спајања историјског и природних споменика, те истовремено представља занимљив покушај романтичарске „реконструкције“ националног мита о избору Арпада за првог вођу свих Мађара баш на овом „кургану“ (срп. – хумка, узвишење), чему даје одлике „светог места“ рођења модерне мађарске нације и државе.

Током обиласка Парка представљен је и рад Шумске школе националног парка, и то  инфраструктура објекта  и образовни програми који се реализају за ученике мађарских школа, а који су акредитовани од стране Министарства просвете. Богат рад на пољу образовних програма и еко туризма презентован је и у Центру за посетиоце „Кућа природе“ у Кечкемету, где се налази дирекција Националног парка. Поред упознавања са изложбеном поставком центра, интерактивном образовном стазом у дворишту,  образовним и наставним средствима, као и тематском презентацијом, стручни сарадници Завода имали су прилику и да учествују у једној од образовних игара о природи у Парку.

Обилазећи природна добра у околини Суботице представљен је, теоријски и практично рад на реализацији активних мера заштите, које се спроводе уз сарадњу и подршку локалног становништва, као и акције ширења свести јавности о значају очувања станишта и биодиверзитета.

У Специјалном резервату природе „Лудашко језеро“, које је  комплекс влажних станишта са отвореним воденим површинама, тршћацима и разним врстама травних заједница (влажне, степске и слатинске ливаде), представљене су активности у реинтродукцији бивола, који су значајан фактор за одржавање травнатних површина. Рад на очувању богатог света орнитофауне демонстриран је кроз акцију прстеновања модровране. Прстеновање је део активности које се у сарадњи са Удружењем „Рипариа“ из Суботице спроводе у циљу повећања бројности модровране, као што су постављање вештачких гнезда, монитринг и информисање и образовање јавности о значају њеног очувања. Уједно је указано и на акције у циљу одржавања режима вода, како би се омогућио опстанак овог јединственог екосистема. Богатство света флоре и фауне сагледано је  разгледањем језера са воде, када је  указано на  активности управљача у  спречавању  да трска заузме комплетно водено огледало.

У Пределу изузетних одлика „Суботичка пешчара“,којиима карактер шумо – степе, посећен је шумски комплекс јасена, који постаје све угроженији ширењем копривића. Природна вредност простора условљена је карактером и мозаичношћу станишта, међу којима пешчарска, степска и мочварна дају основни печат високом степену екосистемског биодиверзитета. Као пример активности на очувању биодиверзитета посећена су станишта текунице и шафрањике, биљке којој је Суботичка пешчара  једино станиште у Србији. У циљу њиховог очувања спроводе  се мере активне заштите и мониторинга, које су довеле до повећања бројности популација.

Стручни сарадници Завода обишли су и образовну стазу у Парку природе „Палић“. Парк обухвата плитко низијско језеро Палић и део насеља Палић, са основним природним вредностима: језеро Палић и Велики парк, као и културним: објекате Бање Палић из друге половине 19. века граћених у стилу мађарске сецесије. Део стручне посете био је и обилазак Зоо врта Палић, где су представљени садржаји и организација образовних програма за ученике суботичких основних школа.

Реализацијом стручне посете и увидом у примере добре праксе отворене су нове могућности за организацију нових образовно – промотивних програма о заштити природе Завода.