Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Brzom akcijom zbrinut beloglavi sup

Na poziv predstavnika LU „Pomoravlje-Plana“ i LU „Lapovo“ u vezi sa pronalaskom beloglavog supa u Lapovu, stručni saradnik Zavoda, ornitolog Miloš Radaković je 04. novembra realizovao preuzimanje i zbrinjavanje ptice.

Tom prilikom, predstavnici LU „Pomoravlje-Plana“ rekli su da su pticu uočili u nedelju 03. novembra, u lovištu LU „Lapovo“, a da je sutradan uhvaćena na lokalitetu Staro brdo u Lapovu. Ptica je preuzeta u lošem opštem i kondicionom stanju i izgladnela. Nakon preuzimanja odmah je transportovana u Zoološki vrt grada Beograda, gde je zbrinuta i gde se o daljem oporavku ove jedinke stara stručna i veterinarska služba zoološkog vrta.

Ptica koju su lovočuvari LU„Lapovo“ pronašli izgladnelu, u prihvatilištu Zoo vrta u Beogradu je pod veterinarskim nadzorom, gde se na osnovu izvršenog zdravstvenog pregleda sprovode mere njenog oporavka.

Kada je pronađena, ptica je bila iznemogla i nepomična, i budući da se nalazila blizu magistralnog puta, postojao je rizik da izađe na saobraćajnicu. Lovočuvari koji su pticu pronašli, u konsultaciji sa Bratislavom Grubačem, i uz pomoć policije koja je zaustavila saobraćaj, uhvatili su pticu i čuvali je do zbrinjavanja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.