Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O promenama sveta životinja kroz istoriju Zemlje i klimatskim prmenama

U susret Svetskom danu klimatskih promena, koji se obeležava kako bi se uticalo na podizanje svesti o značaju ovog globalnog problema, Zavod za zaštitu prirode Srbije organizovao je radionice za osnovce 30. oktobra u SP „Lisine“ na temu „Kako se menjao svet životinja kroz geološku istoriju zemlje pod uticajem klimatskih promena“. Događaj je realizovan zajedno sa JP „Resavska pećina“ i Prirodnjačkim centrom iz Svilajnca.

Ovom prilikom biolog i kustos Prirodnjačkog centra, Stefan Radević, kroz razgovor sa decom objasnio je period u razvoju Zemlje u kome su živeli dinosaurusi i pokazao, na primeru replika donetih iz muzeja, kako su izgledali trag, kandže i zubi tiranosaurusa reksa, kao i originalni deo kosti sa iskopavanja u Vajomingu, uz objašnjenje zašto nisu pronađene kosti ovih životinja u Srbiji. Nakon toga, paleontolog Zavoda, Srđan Marinčić, govorio je o praistorijskim životinjama koje su živele u Srbiji u različitim geološkim dobima i pokazao fosilizovane uzorke zuba i pršljena mamuta i butnu kost njegovog savremenika bizona, koji su eksponati izložbene postavke Zavoda.

Polazeći od informacija koje su deca dobila o životinjskom svetu tokom geološke istorije zemlje, mr Danko Jović, biolog Zavoda sa decom je razgovarao o tome da li postoje klimatske promene, kako su neke životinje preživele i opstale još iz doba dinosaurusa, kako nastaju klimatske promene i da li i koliko čovek može ubrzati ovaj prirodni proces.

Razumevanje odnosa klimatskih promena i nestanka pojedinih životinja, deca su pokazala kroz četiri grupna crteža na temu izgleda prostora Lisina u doba dinosaurusa, ledenog doba, savremenog doba i njihove procene kako će izgledati za par hiljada godina. Kao najbolji prikaz, paleontolog Zavoda, S. Marinčić i biolog Prirodnjačkog centra, S. Radević, izabrali su prikaz budućnosti prostora SP „Lisine“, za koji su autori kao nagradu dobili porodične ulaznice za obilazak Resavske pećine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.