Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O knjizi „Ptice Pirota“ na 64. Beogradskom sajmu knjiga

Zavod za zaštitu prirode Srbije na Sajmu knjiga predstavio je svoje najnovije izdanje „Ptice Pirota“, u utorak 22. oktobra na štandu Centra za promociju nauke u Hali II.

Poromociju knjige koja je nastala na osnovu rezultata petnaestogodiših istraživanja biološkog carstva autorovog rodnog Pirota, a u okviru kojih je otkrivena nova vrsta za faunu ptica Srbije, pustinjska grmuša, na samo kilometar od centra Pirota na prostoru kompenzacionog bazena HE Pirot, otvorio je mr Danko Jović, šef Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu.

O višestrukom značaju knjige za zaštitu prirode govorio je, u ime tima recenzenata, ornitolog Zavoda Miloš Radaković, koji je istakao da knjigu odlikuje, pre svega, stručnost, posvećenost, entuzijazam i ljubav prema prirodi, kao i da ova publikacija predstavlja naučni doprinos u sagledavanju bogatstva ornitofaune jugoistočne Srbije sa opisom 217 vrsta, a da je njena posebna vrednost otkriće nove vrste za faunu ptica Srbije - pustinjske grmuše. Ujedno, knjiga je pisana u formi priručnika i popularnim jezikom, u čemu se ogleda njen obrazovni značaj, budući da je mogu čitati i koristiti svi ljubitelji prirode koji žele da posmatraju ptice i nauče nešto novo o njima, kao i studenti i stručnjaci, rekao je ovom prilikom Miloš Radaković.

Kako je knjiga nastala i šta sadrži, predstavio je autor Ivan Medenica, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Autor Ivan Medenica je ukazao na to da knjiga, pored bogatstva ornitofaune jezera, predstavlja i pozitivnu sintezu antropogenih faktora (izgradnja HE i kompenzacionog basena) i prirodnih faktora (geografski položaj Pirota, koji se nalazi na koridoru selidbenog puta ptica). „Lokaliteta sa velikom raznovrsnošću ptičjih vrsta u Srbiji ima malo, a takvih mesta u neposrednoj blizini grada, toliko antropogeno izmenjenih, a bogatih ptičjim vrstama, još manje. Budući da kompenzacioni bazen, zapravo, pospešuje bogatstvo pticama, želimo da široj javnosti prezentujemo knjigu i pokažemo kako sprega ljudske intervencije i divljeg sveta u prirodi može da bude na dobrobit ljudi i prirode”, naglasio je Medenica u svom izlaganju.

U publikaciji je predstavljeno 217 vrsta ptica koje su zabeležene u periodu od 2005. do 2017. godine. Sve vrste su prikazane kroz opis vrste, ekologiju, ishranu i status, i podržane fotografijama u boji. Za svih 217 opisanih vrsta moguće je skenirati i QR kod i poslušati oglašavanje ptice. Novih 5 vrsta, zabeleženih u 2018. godini, napomenute su u dodatku ove knjige, a njihovi opisi predstavljeni su tekstualno.

Autor knjige je Ivan Medenica. Recenzenti knjige su dr Petar Šurulinkov, dr Vladimir Jovanović, Bratislav Grubač i Miloš Radaković. Izdavač: Zavod za zaštitu prirode Srbije. Format knjige je 24 cm, ima 383 strane, pisana je na srpskom jeziku i bogato ilustrovana grafičkim prikazima i fotografijama.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.