Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeležen Dan predela

Treći međunarodni Dan predela pod sloganom „Predeo i voda“ obeležen je 19. oktobra u Svilajncu, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i Prirodnjačkog centra Srbije.

Program obeležavanja otpočeo je uvodnim rečima Biljane Filipović Đušić, pomoćnice ministra za zaštitu životne sredine, i Magelon Dežan-Pon (Maguelonne Déjeant-Pons), izvršne sekretarke Saveta Evrope i predsedavajuće Evropske konvencije o predelu.

Svečanost je nastavljena obilaskom Prirodnjačkog centra Srbije i prezentacijom zaključaka X međunarodne konferencije „Predeo, voda, građani “, održane maja ove godine u Sevilji (prezentacija Magelon Dežan-Pon, Savet Evrope), kao i prezentacijom projekta „Evropski ekološki parkovi Svilajnca“, koju je održala Jasmina Luković Jagličić, v.d. direktora Prirodnjačkog centra u Svilajincu.

Učesnicima „Dana predela“ prikazni su i tipovi Moravskih predela (prof. Jasminka Cvejić), Bački Monoštor kao biser Gornjeg Podunavlja (Zdenka Mitić, Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma Bački Monoštor), kao i Specijalni rezervat prirode „Zasavica“.

Ovim povodom otvorena je i izložba fotografija „Priroda i voda“, na kojima su prikazani moravski predeli, Bački Monoštar i SRP „Zasavica“.

Savet Evrope je, pre osamnest godina, 20. oktobra na zasedanju u Firenci, usvojio Konvenciju o predelu (European Landscape Convention). Srbija je Konvenciju potpisala 2007. godine, a ratifikovala 2011 godine. Od 2017. godine „Odlukom iz Brna“ Saveta Evrope uvedeno je obeležavanje Dana predela.

Zaštita prirodnih dobara u Srbije zasniva se na istraživanjima i valorizaciji određenog područja, da bi se po izradi studije zaštite, definisale kategorije, mere i režimi zaštite tog područja. Trenutno je u Srbiji zaštićeno 7,65% teritorije, i to, u 462 područja.

Multidisciplinarne i multisektorske aktivnosti proglašenja nekog dela teritorije za zaštićeni predeo planira i njima koordinira Zavod za zaštitu prirode Srbije.

U obeležavanju Dana predela učestvovali su i stručni saradnici Zavoda, Nataša Panić i Tamara Bosić.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.