Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeležavanje Dana životne sredine

Dan životne sredine obeležava se na svetskom nivou svake godine 05. juna. Na ovaj dan širom planete milioni ljudi različitim aktivnostima daju svoj doprinos u zaštiti planete Zemlje. Tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana životne sredine je „Zagađenje vazduha“, a zemlja domaćin je najmnogoljudnija država na svetu - Kina. Cilj je da se različitim aktivnostima na globalnom, nacionalnom i lokalnom nivou edukuju i motivišu javno mnjenje, zagađivači, svetske vlade, lokalna zajednica i pojedinici kako bi se smanjilo dalje zagađivanje vazduha.

Tim povodom, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije posetili su zaštićeno stanište „Veliko blato“ gde su održali prezentaciju kojom su upoznali učenike iz OŠ „Vasa Pelagić“ o vrednostima i značaju zaštićenih vrsta i biotopa na području prirodnog dobra. Učenici petog, šestog i sedmog razreda mogli su da saznaju o strogo zaštićenim vrstama divljih orhideja koje rastu na teritoriji zaštićenog staništa- veliki barski kaćunak Orchis palustris Jaclj. i barska kalužđarka Epipactis palustris (L.) Cr., kao i drugim strogo zaštićenim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

Za tu priliku učenici su spremili izložbu svojih radova kojim su predstavili raznovrsni biljni i životinjski svet „Velikog blata“. Članovi društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije održali su radionicu „Plastični okean“ kako bi ukazali na štetan uticaj plastike po akvatični svet okeana.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.