Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Radionicama o insektima obeležen Dan planete i Dan spomenika prirode „Resavska pećina“

Povodom obeležavanja Dana Planete i Dana spomenika prirode „Resavska pećina“ Zavod je 19. aprila na platou ispred pećine realizovao radionice za učenike o skrivenom svetu pećinskih insekata.

Ovim povodom učesnike programa pozdravili su direktor JP „Resavska pećina“, Milostiva Kočić i mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu. Entomolog Zavoda, mr Aleksandra Zatezalo je, u okviru radionice „Zavirimo u nevidljivi svet insekata pećine“, pokazujući primerke iz insektarijuma Zavoda, učenicima objasnila kako izgledaju i zašto su bitni insekti u pećini. Nakon uvodnog izlaganja učenici su imali priliku da ove gotovo nevidljive insekte pogledaju kroz uveličavajuća stakla. Na osnovu onoga što su videla, deca su crtala kako izgledaju insekti, a nakon toga A. Zatezalo je istakla najbolje radove.

Ovom prilikom entomolog Zavoda održala je i radionicu „Znanjem protiv straha o stršljenima“, s obzirom na to da su stršljeni stanovnici okoline pećine, upoznavši decu sa izgledom njihovog gnezda i načinom života, kako bi znali ispravno da se ponašaju u njihovoj blizini.

Nakon radionica o insektima, učenici su sa vodičima JP „Resavska pećina“obišli pećinu. U realizaciji programa učestvovali su i stručni saradnici Zavoda Nataša Panić i Bojana Bojović i volonter Tamara Bosić. O radionicama i programu obeležavanja Dana Resavkse pećine i Dana planete reportažu je snimila TV Resavske novosti iz Despotovca.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.