Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Izložba gljiva u SRP „Goč-Gvozdac“

Druga po redu izložba gljiva u Specijlanom rezervatu prirode „Goč-Gvozdac“ održana je sredinom oktobra u prostorijama Naučno-nastavne baze Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kada su izloženi eksponati 115 vrsta gljiva koje su sakupljane tokom predhodnog dana na području Goča. Glavni organizatori sakupljanja i prezentovanja sakupljenih vrsta gljiva bili su Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Gljivarsko društvo „Šumadija“, dok su glavni posetioci izložbe bila deca drugog razreda osnovne škole iz Beograda.

U okviru manifestacije, obavljen je terenski dan sakupljanja gljiva na terenima Rezervata. Tokom ovih istraživanja terena, pronađena je vrsta Boletopsis leucomelaena, retka vrsta koja je bliski srodnik vrste Boletopsis grisea koja je ranije takođe zabeležena na Goču, a nalazi na spisku 51 najugroženije gljive u Evropi, prema Evropskom savetu za zaštitu gljiva (European Council for the Conservation of Fungi – ECCF)

Nakon otvaranja izložbe, deca su imala priliku da razgledaju postavku i bliže se upoznaju sa predstavljenim vrstama. Članovi gljivarskog društva „Šumadija“, kao i predstavnik Zavoda, bili su dostupni deci za sva pitanja, dok je promo materijal Zavoda bio je podeljen deci tokom trajanja izložbe.

Nakon izložbenog dela, predsavnik Zavoda Ivana Jovanović je održala predavanje o značaju gljiva, očuvanjanja biodiverziteta i zaštićenim prirodnim dobrima, sa osvrtom na SRP „Goč-Gvozdac“ i zaštitu prirode u našoj zemlji.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.