Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O prirodi na obeležavanju Dana bez automobila

Zavod za zaštitu prirode Srbije je podržao akciju koju je 28. septembra 2018. godine u beogradskom Hajd Parku, organizovala Gradska opština Savski Venac, povodom obeležavanja Dana bez automobila u okviru manifestacije Evropska nedelja mobilnosti.

Predstavnici Zavoda, tokom akcije obeležavanja Dana bez autombila organizovali su niz kreativnih igraonica za najmlađe o retkim i ugroženim divljim vrstama biljaka i životinja u našoj zemlji. Učestvujući u obrazovnoj igri Eko skakalica, deca su saznavala zašto treba da čuvamo prirodu i kako treba da čuvamo staništa retkih biljaka i životinja. Takođe, mogli su da saznaju kako se kreće medved, prolazeći medveđu stazu napravljenu od ilustracija šapa medveda. O vrstama koje žive u našoj zemlji kao što su: pančićev skakavac, barska kalužđarka, planinski tetreb, žaba gatalinka, mrki medved, beloglavi sup, vilin konjic, zmija šarka i moruna, učili su popunjavajući bojanku sa njihovim crtežima. Za pokazano interesovanje o svetu prirode, svi učesnici u radionicama Zavoda dobili su razglednice sa motivima retkih vrsta u Srbiji, dok su srednjoškolci imali priliku da u razgovoru sa predstavnicima Zavoda saznaju više o zaštićenim područjima i prirodnim retkostima u našoj zemlji.

Cilj akcije je da se na promotivnim manifestacijama učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka, tako da su učesnici akcije imali priliku i da se provozaju biciklima i u kočiji. Obrazovni program o prirodi vodili su predstavnici Zavoda Bojana Bojović, Nataša Panić i Tamara Bosić.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.