Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Dani evropske baštine u Zemunu „Nasleđe i priroda - lepeza mogućnosti“

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestovovao je 29. septembra 2017. godine u manifestaciji Dani evropske baštine, za koju je Gradska opština Zemun osmislila veoma sadržajan i kreativan program u saradnji sa JKP „Zelenilo-Beograd“.

Progam obeležavanja Dana evropske baštine otvorila je ispred Gradske opštine Zemun Tanja Kukobat u Zemunskom parku pored tise, najstarijeg stabla u parku i u blizini zaštićenih stabla Kakvaske pterokarije kao spomenika prirode.

Prva radionica koja je održana ovim povodom „Potraga za blagom“ započela je uz instrukcije inženjera šumarstva iz JKP „Zelenilo-Beograd“, Milice Kecman i Luke Tubić, koji su upoznali građane sa dendrološkim sastavom Zemunskog parka i zanimljivostima o pojedinim zaštićenim stablima. Nakon dobijenih smernica, učesnici su imali priliku da pronađu najstarije stablo u Parku. Učesnik koji je prvi pronašao stablo dobio je na poklon od Zavoda za zaštitu prirode Srbije – monografiju „Zaštićeni hrastovi Srbije“. Program je zatim nastavljen kroz šetnju parkom i Dendrološku radionicu koju su vodili Luka Tubić iz JKP „Zelenilo-Beograd“ i prof. dr Ana Vujošević sa Poljoprivrednog fakulteta, predstavljajući autohtone i unesene vrste i egzotična i stabla sa lekovitim i otrovnim svojstvima koja se mogu naći u parku, kao što je ginko. Takođe, ovom prilikom su govorili o tome koje vrste su pogodne za sadnju na našem podneblju kroz odgovore na pitanja građana.

Iz Zemunskog parka učesnici su prešli u Staklenik Poljoprivrednog fakulteta gde su prof. dr Ana Vujošević i prof. dr Dejan Đurović upoznali publiku sa značajem drvenastih vrsta kao izvorom hrane kroz voćarstvo, ali i značajem i ulogom ukrasnog bilja u životu čoveka.

Nakon posete Stakleniku program je nastavljen na Zemunskom keju na lokaciji prekoputa Predela izuzetnih odlika „Veliko ratno ostrvo“, gde je održana radionica „Magija sadnje drveta“ i posađeno stablo orjentalne trešnje, koju je za ovu priliku obezbedilo JKP „Zelenilo-Beograd“. Violinistkinja Dragana Đukić je odsvirala na violini kompoziciju u čast novoposađenog drveta.

Završnicu događaja označio je kviz pod nazivom „Drvo mudrosti“, kada su se u poznavanju drvenastih vrsta, odnosno prepoznavanju 12 vrsta drveća prema silueti krošnje i stabla, i izgledu lista takmičili učenici iz zemunskih osnovnih škola „Lazar Savatić“ i „Majka Jugovića“. Za pokazano znanje, učenike obe ekipe, Zavod za zaštitu prirode Srbije nagradio je sa svojim obrazovnim izdanjima i posterima.

U programu obeležavanja Dana evropske baštine u Zemunu, ispred Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvovala je andragog Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije i volonter Goran Martinović.

Manifestacija „Dani Evropske baštine“ se od 2002. godine svakog septembra održava na teritoriji grada Beograda, uz učešće svih gradskih opština. Ova manifestacija predstavlja nasleđe kao zajedničku baštinu svih evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije i običaja. Svake godine sa drugom temom ova manifestacija je u Beogradu postala svojevrsni praznik kulture i prirode. Ove godine u više od 50 evropskih država obeleženi su Dani evorpske baštine pod sloganom „Nasleđe i priroda – lepeza mogućnosti“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.