Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom obeležavanja Dana zaštite prirode

U cilju obeležavanja Dana zaštite prirode, Zavod za zaštitu prirode Srbije, JP „Srbijašume” i Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac” Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizuju skup povodom ukazivanja na značaj očuvanja prirode i održivog upravljanja zaštićenim područjima.

Ovim povodom, biće održan skup u Letnjoj učionici Botaničke bašte „Jevremovac” (ul. Takovska br. 43, Beograd), u utorak, 11. aprila 2017. godine, sa početkom u 12:00 časova, kada će biti predstavljena prirodna dobra koja reprezentuju raznovrsnost i značaj zaštićenih područja Srbije na nacionalnom i međunarodnom nivou: Rezervat biosfere „Golija-Studenica”, kao područje koje već više od deset godina ispunjava visoke kriterijume UNESCO MAB programa za Svetsku mrežu rezervata biosfere, Spomenik prirode „Cerjanska pećina”, kao primer diverziteta geonasleđa naše zemlje i Spomenik prirode „Botanička bašta Jevremovac”, kao jedinstveno prirodno dobro botaničkog karaktera u gradskom prostoru.

Dan zaštite prirode (11. april) je dan od nacionalnog značaja, ustanovljen Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine. Ovaj dan je ustanovljen da se javnost podseti na značaj očuvanja prirode Srbije. Za datum je odabran baš 11. april zato što je tog dana, tačnije 11. aprila 1949. godine, prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra - Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

Srbija predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta. Na prostoru koji zauzima, od svega 0,82% evropskog kontinenta, živi 18,6% vaskularne evropske flore, dok u fauni kičmenjak prednjače ptice, sa zastupljenošću od 66% vrsta evropske ornitofaune. Prisustvo velikog broja različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Upravo ova raznovrsnost omogućila je da po prirodnim karakteristikama Srbija bude Evropa u malom sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa.

Najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 463 i čine 6,54% teritorije Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.