Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti leptira

Kako bi svojim roditeljima i sugrađana objasnili značaj zaštite leptira i prirode, učenici OŠ „Stojan Novaković“ iz Šapca izveli su 27. maja priredbu povodom obeležavanja Dana leptira.

Obrazovanje o značaju ove grupe insekata osnovni je motiv obeležavanja Dana letira, i ovim povodom u školama širom sveta organizuju se programi u okviru kojih deca kroz radionice i kreativne programe upoznaju lepotu i vrednost leptira za životnu sredinu. Jedan ovakav obrazovni program o leptirima kod nas je realizovala Osnovna škola „Stojan Novaković“ iz Šapca. Šta su o letirima naučili i kako ih doživljavaju, učenici viših razreda prikazali su svojim drugarima i roditeljima kroz pesmu, igru i zanimljive informacije na priredbi održanoj u holu škole.

Ovim povodom nastavnica biologije, Marija Đerić pozvala je u goste, stručnjake Zavoda da predstave aktivnosti zaštite leptira u našoj zemlji. Kako bi predstavili bogatstvo vrsta leptira, predstavnici Zavoda su za ovu priliku doneli deo zbirke Dnevnih leptira, koja se može videti u okviru stalne izložbene postavke „Zaštita prirode u Srbiji“ u prostorijama sedišta Zavoda, a koja je izavala veliko interesovanje kod učenika i brojna pitanja. U okviru programa priredbe biolog Zavoda, Milivoje Krvavac učesnicima na obležavanju ovog dana objasnio je osnovne načine zaštite leptira kroz dve vrste aktivnosti: zaštitu područja koja su staništa leptira, a nazivaju se Odabranim područjima za dnevne leptire, kojih u Srbiji ima četrdeset, i zaštitu samih vrsta u okviru različitih inicijativa i programa. Kako bi predstavio značaj zaštite leptira, biolog Zavoda Milivoje Krvavac pokazao je učesnicima i Crvenu knjigu dnevnih leptira, autora prof. dr Predraga Jakšića, koju je Zavod za zaštitu prirode Srbije objavio 2003. godine, a u kojoj je predstavljeno 55 vrsta, među kojima i jedna vrsta koja je nestala sa područja naše zemlje.

Dan leptira, odnosno Dan obrazovanja i širenja svesti javnosti o značaju leptira, obeležava se na proleće svake godine na svetskom nivou. U zavisnosti od trenutka kada se mogu videti leptiri u prirodi, u nekim zemljama ovaj dan se slavi 14. marta, u drugim 28. maja, dok se na primer u većini zemalja američkog kontinenta obeležava prve subote u junu mesecu.

Red leptira sa preko 220 000 do sada opisanih vrsta u svetu spada u brojniju grupu insekata. Među njima, dnevni leptiri su predstavljeni sa preko 17 000 vrsta. Od ovog broja u Evropi žive 482 vrste. U Srbiji su zabležene oko 193 vrste, što predstavlja 44% evropske faune, tako da možemo zaključiti da je naša zemlja jedna od bogatijih zemalja Evrope po diverzitetu leptira. Najveću pretnju dnevnim leptirima u Srbiji predstavlja gubitak staništa zbog poljoprivrede i zapuštenosti poluprirodnih travnatih staništa. U poređenju sa ostalim delovima Evrope, narušavanje staništa u Srbiji još uvek nije tako intenzivno. Međutim, neke pretnje su očigledne, kao što je pretvaranje livada u obradive površine, upotreba insekticida, i građevinske aktivnosti. Druge su manje očigledne, kao što je zapuštanje zemljišta, posebno u brdima i planinama gde su mnogi poljoprivrednici napustili svoja imanja, što za posledicu ima to da travnate površine brzo zaposeda žbunje, a potom i šuma, što dovodi do proređivanja dnevnih leptira koji naseljavaju travnata područja.

Imajući u vidu da se značaj zaštite dnevnih leptira ogleda i u tome što predstavljaju pokazatelje zdrave životne sredine, priredba koju su izveli učenici iz Šapca zainteresovala je, kako njihove drugare, tako i roditelje da obrate pažnju na broj ovih šarenih insekata u svom okruženju.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.