Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

BILjKE OD MEĐUNARODNOG ZNAČAJA U FLORI SRBIJE

Promocija knjige i postera „Biljke od međunarodnog značaja u flori Srbije“, održana je 13. marta u Ustanovi kulture „Parobrod“ uz prisustvo brojnih predstavnika stručnih i naučnih institucija iz oblasti botanike i zaštite prirode.

Publikacija „Biljke od međunarodnog značaja u flori Srbije“ grupe autora: Verice Stojanović, Sare Rilak, Ivne Jelić, Ranka Perića, Marka Sabovljevića i Predraga Lazarevića, namenjena je kako botaničarima, da ih motiviše da istraživanju ovih vrsta posvete više pažnje, tako i svim korisnicima i zainteresovanim stranama, kako bi proširili saznanja o biljkama koje rastu u njihovoj okolini, a o čijem očuvanju posebno brine Evropa. U knjizi je prikazano 70 vrsta biljaka i jedan rod, kroz kratak opis njihove biologije i ekologije, prepoznavanja, faktora ugrožavanja i distribucije. Tekstualni deo prati fotografija i crtež vrste sa kartom rasprostranjenja. Istoimeni poster namenjen je najširem krugu javnosti, sa ciljem da, pre svega, nađe svoje mesto u učionicama i kabinetima škola širom Srbije, kako bi naši najmlađi mogli da raspoznaju biljke od međunarodnog značaja koje rastu u našoj zemlji, kao deo njihovog obrazovanja za ekološki odogovorne i aktivne građane. Izdanja je uredila i za štampu priredila mr Verica Stojanović.

U svom obraćanju učesnicima promocije, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije Goran Sekulić istakao je da publikacija, predstavljajući vrstu vodiča za lakše raspoznavanje vrsta na terenu, ima za cilj da svakog zainteresovanog posebno upozna sa osnovnim postulatima sistema evropskih zaštićenih područja Natura 2000 i obavezama Srbije prema EU na ovom polju. Goran Sekulić je ovom prilikom čestitao timu autora i saradnika koji je na čelu sa urednicom mr Vericom Stojanović realizovao publikaciju koja je značajan instrument za dalji rad u kartiranju staništa biljaka od međunarodnog značaja kod nas.

O značaju izdanja govorio je dr Nenad Sekulić stručnjak Zavoda za zaštitu prirode Srbije ispred tima recenzenata, koga su činili i profesor doktor Dmitar Lakušić sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Petr Rot iz Republike Češke. Dr Nenad Sekulić je istakao da je „publikacija, iako izašla u roku od 7 meseci, ipak rezultat desetogodišnjeg rada na unosu i georeferenciranju literaturnih i terenskih podataka o biljnim vrstama koji se nalaze u botaničkom šifarniku informacionog sistema Zavoda za zaštitu prirode Srbije i koji predstavljaju samo deo od ukupno unetih 124.000 nalaza vrsta projektovanih u 5375 tačaka i poligona, kao i na literaturnim, herbarskim i nepublikovanim podacima kojima raspolaže Pokrajinski zavod za zaštitu prirode“. I ovom prilikom istakao je da „naša misija nije samo da ispoštujemo međunarodne obaveze kao što je uspostavljanje Natura mreže u Srbiji, nego i da se brinemo o drugim ugroženim, retkim i ranjivim vrstama koje su prisutne u Srbiji, ne samo o Natura vrstama kao što je srpska ramonda Ramonda serbica, nego i sestrinskoj vrsti - Natalijinoj ramondi R. nathaliae koja to nije, ali jeste isto toliko značajna, i to ne samo na nacionalnom, nego i na međunarodnom nivou.“

Urednica publikacije mr Verica Stojanović je , zahvalivši se autorima i saradnicima koji su učestvovovali u izradi sadržaja, kartografskih prikaza i foto materijala, ukazala da su posebno za ovu publikaciju izrađeni crteži 40-ak vrsta biljaka čiji je autor herpetolog u Zavodu mr Rastko Ajtić. Verica Stojanović je ovom prilikom istakla i da je knjiga rezultat realizacije istoimenog Projekta kroz međunarodni program NatuRegio Balkans koji realizuje Alfred Topfer Akademija iz Nemačke.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.