Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Broj skakavaca na području Kuršumlije se smanjuje

Stručni tim Zavoda za zaštitu prirode Srbije obišao je 4. i 5 jula šire područje na jugu Srbije, radi praćenja masovne pojave italijanskog skakavca, Calliptamus italicus (Linnaeus, 1758) koja je zapažena u ataru sela Belo Polje kod Kuršumlije.

Na osnovu najnovijeg terenskog istraživanja Zavoda, utvrđeno je da se broj skakavaca na ovom malom području u blizini Kuršumlije smanjuje. Ovom prilikom konstatovano je da je masovna pojava italijanskog skakavca Calliptamus italicus (Linnaeus, 1758) lokalnog karaktera, i na površini od oko 15 a. Takođe je potvrđen prethodni nalaz da su u pitanju larve vrste Calliptamus italicus (Linnaeus, 1758), i to uglavnom drugog i trećeg stadijuma. Da bi dostigla punu zrelost, ova vrsta prolazi kroz pet larvalnih stadijuma. Odrasle jedinke još uvek nisu konstatovane.

Podsećanja radi, entomolozi Zavoda Dragan Pavićević i Aleksandra Zatezalo su na osnovu uzetih uzoraka sa terena, ustanovili da se radi o larvama vrste Caliptamus italicus (italijanski skakavac), vrste koja je inače široko rasprostranjena u Srbiji, ali njena masovna pojava nije karakteristična za Balkansko poluostrvo, već se javlja u zemljama srednje Azije ( Kirgistan, Uzbekistan, Kazahstan), gde se povremeno pojavljuju ovakva velika jata.

Populacija italijanskog skakavca u ataru sela Belo Polje nalazi se u gregarnoj fazi koja podrazumeva pojavu velikog broja jedinki na određenom prostoru, koje se kreću u grupi i poseduju određene fiziološke i morfološke karakteristike po kojima se razlikuju od solitarnih jedinki. Budući da su u pitanju larve, kreću se uglavnom kroz vegetaciju pored puta, dok ih na okolnim usevima za sada nema, i značajnije štete nisu primećene.

Kada jedinke dostignu punu zrelost lete u takozvanim jatima, u stanju da pređu razdaljine od po nekoliko desetina kilometara i predstavljaju potencijalnu pretnju za useve na širem području. Punu zrelost ova vrsta dostiže krajem jula ili početkom avgusta meseca. Pošto navedena vrsta skakavaca nije zaštićena, niti se predmetna lokacija nalazi u zaštićenom području, moguće je izvršiti suzbijanje, kako bi se izbegle eventualne štete na poljoprivrednim usevima.

Stručnjaci Zavoda i dalje će nastaviti da prate razvoj situacije na terenu vezano za ovu pojavu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.