Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

WWF povodom poplava u Srbiji: Obnoviti nekadašnja plavna područja

Povodom nezapamćenih poplava koje su opustošile Srbiju, Svetski fond za prirodu – WWF izrazio je svoje žaljenje zbog velikih ljudskih i materijalnih gubitaka koje su zadesili Srbiju i okolne zemlje, ali ujedno upozoravaju da se za borbu protiv prirodnih katastrofa moraju tražiti dugoročnija rešenja.

„Najskoriji izveštaj Međuvladinog panela o klimatskom promenama (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) najavljuje da će se Evropa tek susretati sa teškim vremenskim uslovima, uključujući i razarajuće poplave. Primer poplava u regionu ukazao je na potrebu za ekološkom praksom upravljanja poplavama kako bi se naselja zaštitila od ekstremnih vremenskih prilika. Kao dugoročno rešenje neophodno je rekama „vratiti plavna područja“, objašnjava WWF.

“Plavna područja služe kao prirodni rezervoari koji omogućavaju skladištenje većih količina vode i iz njih se voda postepeno i bezbedno oslobađa u rečne tokove, kao i u podzemne vode. Ukoliko se plavna područja odseku od rečnih korita, u tom slučaju se smanjuje njihov potencijal zadržaanja poplavnih voda i samim tim rizik od poplava je veći“, smatra Duška Dimović, direktor programa WWF-a u Srbiji.

Kako je ona istakla, “Ako bi se plavnim područjima vratila njihova prirodna uloga i kapacitet da zadržavaju vodu, to bi ublažilo efekte poplava, a i troškovi od šteta izazvanih poplavama bi bili manji. Osim toga, bila bi obezbeđena dobrobit za prirodu, ljude i lokalnu ekonomiju. Analiza potencijala obnove plavnih područja pokazuje da je najprihvatljivije obnoviti nekadašnja plavna područja, a svaka zemlja bi trebalo da proceni u koja područja bi trebalo ulagati kako bi što više ublažila rizik od poplava“.

Prirodna rešenja su dugoročnija, efikasnija i zahtevaju manja ulaganja nego podizanje rečne infrastrukture, istaknuto je u sapštenju WWF koje se može čitati OVDE.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.