Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Akcija zaštitimo ptice u gradu

Podržavajući realizaciju akcije „Zaštitimo ptice u gradu“, koju već 26 godinu organizuje Pionirski grad, Zavod je održao tematsko predavanje za učenike beogradskih škola, pomogo u umnožavanju priručnika za pripremu učesnika u Eko kvizu o pticama u Beogradu i za pobednike obezbedio vredne nagrade.

Akcija u kojoj učestvuje preko 20 beogradskih škola i 200 učenika organizuje se u cilju usmeravanja učenika ka boljem poznavanju prirode i procesa u njoj. Pored edukativnog dela akcija koju ispred Pionirskog grad vodi Eduard Nojman, sadrži i takmičenja: likovni konkurs, izbor najbolje kućice za ptice i kviz znanja o pticama

Kao deo pripreme učenika za Kviz o pticama grada, ornitolog Zavoda Miloš Radaković 03. aprila u Pionirskom gradu u Košutnjaku predstavio je karakteristike, specifične probleme i mere zaštite četri vrste ptica koje žive u Beogradu: crna crvenrepka, čavka, brgljez i mala bela čaplja.Tokom trajanja akcije učenici imaju priliku da upoznaju ukupno 30 vrsta ptica koje žive na široj teritoriji grada Beograda.

Koliko su o pticama kao našim sugrađanima naučili učenici će imati priliku da pokažu na Kvizu znanja. Za najbolje plasirane u Kvizu, Zavod je za nagradni fond obezbedio publikacije: Nacionalni parkovi Srbiji, Set puzli o retkim i ugroženim vrstama sa likovima beloglavog supa, pančićevog skakavca i risa i DVD film Ptica i čovek, dok će škole koje predstavljaju dobti postere: Ribe Srbije, Drvenaste vrste Srbije, Egzote Srbije i Dnevni leptiri Srbije.

Iz Zavoda su u realizaciji susreta sa decom 03. aprila u Pionirskom gradu učestvovali i andragog Nataša Panić i volonter Sara Račić, biolog.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.