Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Bojanka, slagalice i mini ključevi za prepoznavanje vrsta

Edicija Zavoda za zaštitu prirode Srbije OBRAZOVNI PAKET bogatija je za tri nova izdanja.

Krajem 2013. godine Zavod je uvažavajući principe interaktivnog saznavanja objavio tri nova izdanja namenjena obrazovanju dece o svetu prirode u Srbiji. Kako bi naši najmlađi sugrađani kroz igru i zabavu naučili koje su vrste biljaka i životinja retke i ugrožene u Srbiji Zavod je izdao tematsku BOJANKU, SET SLAGALICA I NASTAVNE LISTOVE II - MINI KLjUČEVE ZA PREPOZNAVANjE VRSTA U PRIRODI

BOJANKA sadrži crteže, slike i informacije o 10 ugroženih vrsta u Srbiji, beloglavom supu, velikom tetrebu, vilin konjicu, pančićevom skakavcu, mrkom medvedu, evorpskom dabru, zmiji šarki, žabi gatalinki, ribi moruni i divljoj orhideji barskoj kalužđarki. To su divlje životinje koje su nekada živele širom naše zemlje, ali se njihov broj smanjuje iz dana u dan. Da bi ih zadržali u prirodi i sprečili njihovo nestajanje, štitimo ih kao zaštićene i strogo zaštićene vrste. Bojanka predstavlja poziv deci da na ovim šarenim stranama i na stranama koje će tek zašreneti upoznaju ove vrste i saznaju zašto je potrebono da ih štitimo.

Autori teksta Bojanke su M. Radosavljević i N. Panić. Ilistracije životinja nacrtao je J. Škomac. Bojanku je dizajnirala i za štampu priredila S. Korolija. Autori fotografija su: B. Grubač, R. Ajtić, N. Sekulić, A. Ćetković i S. Vukojčić.

SET slagalica ZAŠTIĆENE ŽIVOTINjSKE VRSTE je komplet koji sadrži tri slagalice na kojima se nalaze fotorafije beloglavog supa, risa i pančićevog skakavca. Svaka slagalica je A4 formata i sadrži 48 delova. Na slagalici se pored slike nalazi i kratak tekst o osnovnim karkateristikama vrste, njenom staništu kod nas i osnovnim uzrocima ugroženosti.

Tekst i fotografije za slagalicu priredili su D. Bosnić, N. Sekulić, A. Ćetković, S. Vukojičić, S. Belij, D. Pavićević i N. Panić,dok je dizajn i pripremu za štampu uradila S. Korolija.

NASTAVNI LISTOVI II- MINI KLjUČEVI ZA PREPOZNAVANjE VRSTA (sisari, ptice, žabe i gušteri) predstavaljju obrazvni materijal za rad nastavnika sa decom osnovnoškolskog uzrasta.Nastavni listovi II nastali su na osnovu rezultata primene predhodnog serijala koji je služio za prepoznavanje biljnih vrsta i realizaciju nastave o prirodi po principima očiglednosti i aktivnog učenja. Njihova primarna uloga u nastavi, kako u prirodi tako i u učionici, jeste da se omogući upoznavanje bogatstva i značaja očuvanja biodiverziteta. Budući da Nastavni listovi – mini ključevi iz prvog serijala otvaraju učenicima vrata riznice biljnog sveta, nastavnici koji su ih primenjivali ukazali su na potrebu postojanja sličanog instrumenta za upoznavanje sveta životinja.Izabrane ptice, sisari, gušteri i žabe koje se nalaze u Nastavnim listovima-mini ključevima su vrste koje se mogu primetiti u gradskom okruženju, kao one koje se mogu videti u prostorima netaknute prirode. Među predstavnicima prikazanih grupa životinja nalaze se vrste koje su široko rasprostranjene i one koje su zbog svoje ugroženosti zaštićene. Ovakvim izborom vrsta želja nam je da deca shvate raznovrsnost među predstavnicma grupa životinja

Autori priloga za prepoznavanje vrsta su: za sisare V. Bjedov, za ptice G. Sekulić i za žabe i guštere R. Ajtić. Preporuke za korišćnje ključeva priredila je N. Panić. Koncept i dizajn nastavnih listova uradila je S. Korolija.

Bojanka i Nastavni listovi –mini ključevi za prepoznavanje vrsta uskoro će biti dostupni i na inernet stranici Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.