Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Saopštenje- Povećan broj beloglavog supa u Srbiji i regionu

Različitim projektima i merama zaštite povećan broj beloglavog supa, strogo zaštićene vrste koja je bila pred nestajanjem

Dan 23. novembar bio je datum kada je na svim poznatim staništima u Srbiji i nekim drugim zemljama Balkana obavljen redovni godišnji monitoring beloglavog supa, strogo zaštićene vrste koja je na ovim prostorima bila pred nestajanjem. Na osnovu obavljenog zimskog cenzusa, može se konstatovati da je sa ukupno 358 prebrojanih ptica u Srbiji, populacija beloglavog supa povećana u odnosu na prošlu godinu, i da je najveća od kada se primenjuju mere zaštite ove vrste u Srbiji.

U okviru međunarodne akcije brojanja, stručnjaci za zaštitu ustanovili su da je sa prebrojane ukupno 602 ptice - 358 ptica u Srbiji, 182 u Bugarskoj i 62 ptice u Grčkoj, na ovom delu Balkanu u celini povećana populacija beloglavog supa.

Cenzus beloglavog supa deo je međunarodne inicijative za područje Balkana koja je započela još 2008. godine, a Srbija ove godine drugi put učestvuje u akciji. Akcija podrazumeva da se istog datuma na svim poznatim staništima na Balkanu obavi brojanje supova kako bi se prikupile informacije o stanju populacija i potrebnim merama zaštite. Ornitolozi, članovi udruženja za zaštitu ptica Srbije, upravljači rezervata, uz koordinaciju Zavoda za zaštitu prirode Srbije, obavili su akciju na tri lokacije gde su glavne gnezdeće kolonije, kao i na četvrtoj, nedavno utvrđenoj lokaciji: specijalnim rezervatima „Uvac, „Klisura reke Trešnjice“, „Klisura reke Mileševke“ i području Sokolskih planina.

U Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Trešnjice“ utvrđeno je prisustvo najmanje 45 jedinki, Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Mileševke“ 55 jedinki, i Specijalnom rezervatu „Uvac“ 258 jedinki. Na osnovu ovih podataka procenjuje se da je u celini brojnost supova povećana za oko 50 jedinki u odnosu na prošlu godinu, a pojedinačno gledano, na svim gnezdećim staništima supova uočava se trend povećanja populacije, osim u klisuri Mileševke.

Pored ukupne brojnosti beloglavih supova pre početka naredne gnezdeće sezone, ova akcija biće osnov za utvrđivanje starosne strukture ptica. Već sada se može konstatovati da dobijeni rezultati ovogodišnjeg zimskog cenzusa potvrđuju da je Srbija i dalje jedno od značajnih područja kada je reč o očuvanju beloglavog supa kao strogo zaštićene vrste.

Više informacija:

bratislav.grubac@zzps.rs

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.